По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община  ще

...
По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община  ще
Коментари Харесай

Столична община разкрива две нови социални услуги за подкрепа на уязвими групи

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община  ще разкрие две нови обществени услуги за уязвими групи.

Новата обществена услуга „ Център за социална поддръжка “ ще дава предпазено пространство за  деца – жертви на принуждение, и техните фамилии. Новата обществена услуга е с потенциал 80 места и ще стартира да функционира като делегирана от страната активност от 01.12.2022 година.

За децата ще се грижи мултидисциплинарен екип, в който се включват всички ангажирани институции по съответните случаи. На децата и техните фамилии ще се предлага  медицинска консултация и експертиза посредством контрактувано партньорство с правоспособни правосъдни лекари и други експерти, профилирани стратегии за психическо консултиране и обществено придружаване и покровителство. В рамките на услугата ще се обезпечава юридическо консултиране и посланичество.

Столичната община дружно с Фондация „ Асоциация Анимус “, Института за обществени действия и практики (ИСДП) и с поддръжката на  УНИЦЕФ осъществя план „ Зона ЗаКрила “ за поддръжка на деца, претърпели принуждение или очевидци на принуждение.  С новата обществена услуга „ Център за социална поддръжка “  ще се подсигурява  устойчивост на дейностите по плана и продължение на поддръжката за уязвимите групи.

Столичната община  ще разкрие като делегирана от страната активност нова обществена услуга „ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с приоритет лица със зависимости. Социалната услуга ще предоставя дневна грижа, терапия и рехабилитация, образование за придобиване на умения, поддръжка за придобиване на трудови умения и други. Чрез основаване на „ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с приоритет лица, употребяващи психоактивни субстанции и/или алкохол “, ще се сътвори новаторски метод и опция за обезпечаване на предпазена среда за тази целева група с цел превъзмогване на обществената изолираност посредством придобиване на познания и образуване на умения и привички за предотвратяване от болести и предварителна защита.

Данните от административната статистика на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) демонстрират, че услуги от вида „ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания “, предоставяни на територията на София, са търсени от потребителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР